ငါး ဆား မီး ကင် လုပ် နည်း

------------------------------------------
အကြေး ခွံ ရှိ ပြီး အရိုး မများသည့် မိမိ နှစ် သက် ရာ မည်သည့်ငါး မ ဆို ပြု လုပ် နိုင် ပါတယ်။
ငါး ဆား မီး ကင် အတွက် လို အပ် သည့်ပစ္စည်း များ .....
( 1 ) မီးသွေး မီး ဖို တစ် ခု
( 2 ) ဆား ၃၀ ကျပ် သား
( 3 ) စပါး လင် 5 ခု
( 4 ) ရှောက် ရွက် အနည်း ငယ် ၅ ရွက်
တို့ဖြစ် ပါသည်။ ပထမ ဦး စွာ ငါး ကို ရေ စင် ကြယ်ေ အာင် ဆေး ကြော ပြီးဝမ်းဗိုက် ကို ဓါ း ထက် ထက် ဖြင့်အနေ တော် ဖောက် ပြီး အညစ် အကြေး များ ကို သန့်စင် ပါ။ အညစ် အကြေး များ ကလီစာ များ သန့်စင် သွား ပါ ကငါး ပါး စပ် အတွင်း မှ စပါးလင် နှင့်ရှောက် ရွက် ကို ပုံမပျက် စေ ပဲ ငါး ဝမ်းဗို က် ထဲ သို့ထိုး ထည့်ပေး ရ ပါမည်။ ထို့နောက် ဆား များ ကို ဝမ်း ဗိုက် အတွင်း သို့မဝင်အောင် သတိ ထား ပြီး သုတ် လိမ်း ကာ မီးကင် ရမည်။ မိမိ မီးသွေး ပေါ် မူတည် ပြီး ချိန်ဆ ရပါမည်။ ဆားများ နီရဲ လာသော အခါ ငါးကျတ် ပြီ ဖြစ်ပါသည်။ပုံမှန် အားဖြင့် မီးအေးအေး ဖြင့်ကင် ပါက မိနစ် ၄၀ ခန့်ကြာ ပါ သည်။ ( မှတ်ချက် ) ငါး အကြေး ခွံ များ ကို မခွါ ရ ပါ။ သဘော တရား မှာ ၄င်း အကြေး ခွံ များ မှ ဆား များ ကို ငါး အသား ထဲ သို့မဝင် စေ ရန် ကာ ကွယ် ပေး ခြင်း ဖြစ် ပါသည်။ ငါး ဆား မီး ကင် နှင့်တွဲ ဘက် စား ဖို့အတွက် နန်းကျင်း nam jim ပြု လုပ် နည်း ကို လည်း တွဲ ဘက် ပြီး ပြန် လည် မျှ ဝေ ပေး လိုက် ပါတယ်။ မည်သည့်အကင် အမျိုးမျိုး နှင့်မဆို အရ သာ ရှိ ရှိ တွဲ ဘက် စား သုံးနိုင် ဖို့အတွက် အောက် ပါ အတိုင်း တစ်သွေ မတိမ်း လုပ် ဆောင် ပေး ပါ။
( 1 ) သံပုရာသီး စားပွဲတင် ဇွန်း ၆ ဇွန်း
( 2 ) ရေ စားပွဲ တင် ဇွန်း ၃ ဇွန်း
( 3 ) ငံပြာရည် စားပွဲ တင်ဇွန်း ၂ ဇွန်း
( 4 ) သကြား စားပွဲ တင်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
( 5 ) ဆား လဘ္ဖက် ရည် ဇွန်း ဝက်
( 6 ) ကြက်သွန် ဖြူ 15 မွှာ
( 7 ) ငငြုပ် သီး 15 တောင့်
ဖော် ပြ ပါ အချိုး အစား များ ကို ရရှိ လာသော အခါ ငငြုပ် သီး ၊ ကြ က်သွန်ဖြူ တို့ကို ငရုတ် ဆုံ တွင် ကြေ ညက်အောင် ထောင်း ပြီး ပန်း ကန် သန့်သန့်ထဲ သို့ထည့်ကာ ဖော် ပြ ပါ အချိုး အစား အတိုင်း အရ သာ ရှိ ရှိ သုံးဆောင် နိုင် ကြောင်း ပြန် လည် မျှ ဝေ ပေး ပါသည်။
Credit : ဘန်ကောက်လမ်းညွန်-ကိုစိုင်း